Wat kun je doen tegen een hond die niet wil eten?

Sommige honden eten goed en anderen wat minder. Soms eten honden vanaf kleins af aan al slecht, soms als ze wat ouder worden. Dat verschilt per hond en leeftijd. Ik kan me goed voorstellen dat je je als baasje zorgen maakt als je hond slecht eet. We willen allemaal dat onze honden gezond en gelukkig zijn. En goed eten. 

Redenen waarom honden slecht eten
De redenen waarom honden slecht eten, zijn heel verschillend. Ik noem er een paar: 

 • Verandering van omgeving: Misschien zijn jullie net verhuisd of zijn er nieuwe huisgenoten? Dit kan je hond van slag brengen, en het kan zijn eetlust beïnvloeden.
 • Medische redenen: Zaken als tandproblemen, maagproblemen of andere interne ongemakken kunnen er voor zorgen dat je hond niet wil eten.
 • Kieskeurigheid: Ja, sommige honden zijn gewoon kieskeurig. Is het voer misschien veranderd? Je hond kan daar even aan moeten wennen.
 • Nieuwe spullen: Soms kan het iets simpels zijn als een nieuwe voerbak waar hij aan moet wennen.

Als je hond een dag overslaat, raak dan niet te snel in paniek. Zolang je hond actief blijft en geen andere zorgwekkende symptomen vertoont, is het meestal geen reden tot al te grote zorgen. Maar als je merkt dat je hond meerdere dagen achter elkaar weigert te eten, is het tijd om actie te ondernemen.

Gezondheidsklachten door niet eten
Belangrijke dingen qua gezondheid om op te letten zijn: 

 • Minder energie: Als je hond naast het niet eten ook minder energie heeft dan normaal, dan is het tijd om alert te zijn.
 • Braken of diarree: Deze symptomen in combinatie met het weigeren van voedsel kunnen wijzen op een mogelijk gezondheidsprobleem.
 • Gewichtsverlies: Als je hond weinig of niet eet en ook afvalt, is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts.
 • Verandering in drinkgedrag: Drinkt je hond meer of juist minder? Dit kan samenhangen met zijn eetgedrag en duiden op een onderliggend probleem.

Gaat het langer duren of ga je je echt zorgen maken? Voordat je naar de dierenarts gaat kun je het volgende doen: 

 • Observeer je hond: Kijk of er naast het niet eten nog andere gedragsveranderingen zijn. Is je hond nog steeds speels en actief, of lijkt hij juist lusteloos? Verandert zijn drinkgedrag? Dit soort dingen kunnen een indicatie geven van wat er aan de hand is.
 • Verandering van voedsel: Het kan zijn dat je hond zijn huidige voer niet lekker vindt. Probeer eens een ander merk of type voedsel. Als je hond kieskeurig is, kan het ook helpen om natvoer te mengen met droogvoer.
 • Houd rekening met veranderingen: Hebben er recentelijk grote veranderingen plaatsgevonden, zoals een verhuizing of een nieuw gezinslid? Dit kan invloed hebben op het eetgedrag van je hond.

Weergaven: 23

Laat een reactie achter

Scroll naar boven