Koude voetjes en warme snuitjes: bescherm de pootjes van je Mini Doodle

We zitten nog in de winterperiode van het jaar. Een periode met kou en onberekenbaar weer. Een periode waarop we onszelf warm moeten houden. Maar ook zeker onze hond niet moeten vergeten. Van kop tot staart heeft hij/zij ondersteuning nodig. Vandaag richt ik mij op de pootjes.  

Strooizout en chemische middelen van de straat kunnen voor problemen zorgen, zoals irritatie of uitdroging. In deze mailing geef ik je handige tips om de pootjes van je hond schoon en veilig te houden als het koud is. Zo helpen we onze honden fijn en zonder zorgen door de winter. 

Negatieve effecten van zout en chemicaliën aan de poten
Maak na elke wandeling de pootjes van je hond schoon. Dit helpt om zout, antivries, en andere schadelijke chemicaliën te verwijderen die irritatie kunnen veroorzaken of giftig kunnen zijn als je hond ze likt. Het is belangrijk dat je de pootjes schoonmaakt naar een wandeling.

Dit doet zout met de pootjes van je hond: 

  • Irritatie en Uitdroging: Zout kan de gevoelige huid van de pootjes van een hond irriteren en uitdrogen. Dit kan leiden tot roodheid, scheurtjes, en soms zelfs bloedingen in de voetzolen. De geïrriteerde huid kan pijnlijk zijn voor de hond, vooral bij aanraking of tijdens het lopen.
  • Chemische Brandwonden: In sommige gevallen kunnen krachtige chemische strooimiddelen chemische brandwonden of ernstige irritatie veroorzaken, vooral als de hond lange tijd op behandelde oppervlakken loopt zonder bescherming.
  • Ingestierisico: Honden hebben de neiging om aan hun poten te likken, wat betekent dat ze zout en chemische stoffen kunnen inslikken die aan hun poten kleven. Dit kan leiden tot maag-darmirritatie of, in ernstigere gevallen, tot zoutvergiftiging, wat symptomen kan veroorzaken zoals braken, diarree, overmatige dorst en urinatie, lethargie en in ernstige gevallen zelfs toevallen.

Tips om de poten te beschermen
Daarom moet je het volgende doen om de pootjes van je hond te beschermen. 

  • Spoel of veeg de poten af: Maak de pootjes van je hond schoon met warm water of een vochtige doek na elke wandeling op zout of chemisch behandelde oppervlakken om eventueel zout en chemicaliën te verwijderen.
  • Gebruik van pootbeschermers: Hondenschoenen kunnen een goede bescherming bieden tegen koude oppervlakken en scherpe ijsstukjes. Het kan even duren voordat je hond eraan gewend is, dus begin met korte periodes binnenshuis en bouw het langzaam op.
  • Pootjes Crème: Breng voor en na wandelingen in de kou een beschermende balsem aan op de voetkussentjes. Dit helpt om uitdroging, kloven en scheurtjes te voorkomen. Er zijn verschillende producten op de markt die speciaal voor dit doel zijn ontworpen.
  • Trimmen van voethaar: Het trimmen van het haar tussen de tenen kan helpen voorkomen dat zout en ijs zich ophopen, wat irritatie en ongemak kan verminderen.
  • Houd de nagels kort: Lange nagels kunnen ervoor zorgen dat de tenen van je hond uit elkaar worden geduwd, waardoor de voetkussentjes minder effectief bescherming bieden tegen koude oppervlakken. Zorg ervoor dat de nagels van je hond netjes geknipt zijn.

Controleer de pootjes van je hond op sneetjes, kloven, of tekenen van irritatie. Als je schade of tekenen van ongemak opmerkt, behandel deze dan onmiddellijk of raadpleeg een dierenarts.

Met deze tips hoop ik dat je de pootjes van je hond goed in de gaten houdt en pijn, of ongemakken, bij je hond voorkomt. Zo blijft je hond ook lekker comfortabel en warm tijdens de koude dagen. 

Views: 33

Laat een reactie achter

Scroll naar boven